Specialitatea Cardiologie

In Spitalul General, specialitatea Cardiologie are ca scop oferirea celei mai bune ingrijiri tuturor pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, acute si cronice. In egala masura tinteste si activitatea de preventie prin programe de prevenire a bolilor cardiovasculare si de control al factorilor de risc cardiovasculari. Exista, de asemenea, in cadrul specialitatii, programe de reabilitare cardiaca pentru pacientii care au indicatie de recuperare cardiovasculara.

In specialitatea Cardiologie pacientul beneficiaza de o ingrijire competenta, individualizata de catre o echipa medicala antrenata specializata in diagnosticarea, evaluarea si tratarea afectiunilor cardiovasculare folosind cele mai avansate tehnici imagistice, cum ar fi ecograful - stiut fiind faptul ca ecografia cardiaca este principala metoda pentru diagnosticarea, monitorizarea, evaluarea pacientului cardiac, aparate de monitorizare Holter de tensiune arteriala utile pentru evaluarea tensiunii arteriale cu inregistrea acestor valori pe 24 de ore, foarte util pacientilor cu hipertensiune arteriala, de asemenea aparate Holter EKG care sunt utile pacientilor cu tulburari de ritm si de conducere cardiaca, efectuand o inregistrare a traseului EKG pe 24 sau 48 de ore in functie de indicatia fiecarui pacient.

In ceea ce priveste pacientul cu boala cardiaca ischemica beneficiem de aparate performante pentru efectuarea testului EKG de efort, test EKG care ne furnizeaza date privind evaluarea functionala a stenozelor arterelor coronariene, ulterior urmand ca pacientul sa beneficieze de explorare coronariana invaziva sau non invaziva, in functie de indicatia fiecarui pacient.
Explorarea invaziva a arterelor coronare prin coronarografie este standardul de aur pentru diagnosticarea afectiunilor coronariene aterosclerotice si congenitale, avand in vedere si posibilitatea de terapie interventionala in decursul aceleiasi manevre cu efectuarea dilatarii de artere coronare si posibilitatea montarii de stenturi cardiace.
Explorarea coronariana non invaziva prin efectuarea Computerului Tomograf multi-slice este de asemenea o metoda foarte utila avand in vedere caracterul non invaziv al acestei metode si faptul ca poate aduce date suplimentare fata de explorarea coronarografica.

Pentru pacientii care necesita o evaluare detaliata a structurii cardiace si a functiei cardiace putem apela la explorarea imagistica numita RMN cardiac pe care o avem in dotare. Ea se adreseaza pacinetilor cu hipertensiune pulmonara, cu valvulopatii, cu boala cardiaca ischemica, cu cardiomiopatii si cu boli cardiace congenitale.

Sa nu uitam de asistenta cardiaca organizata in Unitatea de Terapie Intensiva Cardiologica dotata cu aparate de monitorizare individuala neinvaziva a parametrilor vitali conectate la Unitatea Centrala de Monitorizare cu supraveghere medicala permanenta.
Unitatea de Terapie Intensiva Cardiaca se adreseaza pacientilor cu afectiuni cardiace severe, acute, cu posibilitatea de a monitoriza in Clinica, in parametri dinamici invazivi si de ventilatie mecanica asistata rezervata cazurilor severe.


Medici specialitatea Cardiologie :

  • Dr. Liliana Ştefan, medic primar Cardiologie, competenta ecografie cardiaca si ecografie Doppler vascular
  • Dr. Angelica Nour-Dincă, medic specialist Cardiologie, medic primar Medicina interna, competenta ecografie generala, doctor in stiinte medicale
  • Prof. dr. Daniela Bartoş, medic primar Boli interne, medic specialist Cardiologie, medic specialist Sanatate Publica, doctor in stiinte medicale
  • Dr. Ramona Bică, medic primar Cardiologie, competente ecografie cardiaca